Välkommen till den svenska webbplatsen!

Menu

Välj språk

flag

Läs mer om våra varumärken

cupnoodles demae ramen

VÅR GRUNDARE

MAT ÄR GRUNDEN TILL FRED

År 1958 uppfann Momofuku Ando ”Chicken Ramen”, världens första snabbnudlar – något som revolutionerande vårt sätt att äta. Ända sedan slutet av andra världskriget, som ledde till matbrist i stora delar av världen, ville Ando skapa en produkt som kunde förtäras var som helst, när som helst. Efter flera månader med hårt arbete och experimenterande skapade han snabbnudlarna och startade med det en revolution inom matkulturen och smaker världen över.

År 1971 utvecklade Ando ”Cup Noodles”, världens första nudelprodukt i kopp. Detta ledde till ett stort globalt intresse för snabbnudlar. Det lilla frö som Momofuku Ando sådde har nu växt till en stor industri som levererar över 100 miljarder portioner varje år till konsumenter över hela världen.

Momofuku Ando föddes 5 mars 1910 och tog sin examen i ekonomi vid Ritsumeikanuniversitet. Han fick senare ett hedersdoktorat från universitet.

Samtidigt som han drev Nissin Food Products innehade Momofuku Ando offentliga poster som ordförande i både Japan Convenience Foods Industry Association och World Instant Noodles Association (WINA).

Time Magazine skrev nyligen om Momofuku Ando i sin artikel om asiatiska hjältar från de senaste 60 åren (”60 years of Asian heroes”). Momofuku Ando avled 5 januari 2007, 96 år gammal. Hans begravning ägde rum den 27 februari och hade ett rymdtema som hänvisade till kosmos mysterier. Det var en hyllning till hans passion för rymden som kulminerade i utvecklingen av Space Ram, de första nudlarna som förtärdes i rymden.

I en artikel som publicerades i New York Times 9 januari 2007 kallades Momofuku Ando ”Mr. Noodle”, och man skrev att han förtjänade att bli för evigt ihågkommen för sin insats för mänsklighetens utveckling. Vi hyllar denna stora personlighet och uppmanar oss själva att följa hans råd:

”Ha ett sinne för detaljer, men våga vara orädd. Använd ditt sinne för detaljer noggrant när du tittar på en situation och går igenom den ordentligt, men om handling behövs måste du vara orädd och snabb.”

Hela Nissin Foods Organization strävar tillsammans efter att uppfylla vår framlidne grundares önskningar genom att fortsätta utveckla innovativa livsmedelsprodukter.

I HANS EGNA ORD.

Utdrag ur Momofuku Andos – snabbnudlarnas uppfinnare – självbiografi.

”En vinterkväll råkade jag se en kö som var 20–30 meter lång framför ett svagt upplyst stånd, som kontinuerligt släppte ifrån sig moln av ånga. Folk huttrade i kylan när de väntade på sin tur. De stod i kö för en skål med ramen (nudlar).

Det var då jag först fattade intresse för ramen. Jag insåg att folk vara villiga att vänta tålmodigt bara för att få skål med ramen.

Det var inte förrän 10 år senare som jag äntligen lyckades utveckla mina snabbnudlar. Jag glömmer aldrig den dagen. Den var den 25 augusti 1958. Jag döpte produkten till ”CHICKEN RAMEN”.

”Man säger att kläder, mat och logi är grundläggande mänskliga behov. Jag skulle vilja lägga till följande observation: Utan mat skulle det inte finnas några kläder eller någon logi, och inte heller någon konst eller kultur för den delen.

Jag insåg hur viktigt mat var när det var en bristvara, under och strax efter kriget. Jag myntade frasen ’Fred kommer på full mage’ för ge uttryck för mina känslor.”

VI, UPPFINNARNA …

År 1958 uppfann Momofuku Ando, Nissin Foods grundare, snabbnudlar som en bekväm livsmedelsprodukt av hög kvalitet som förbereds genom att man helt enkelt häller i lite varmt vatten. Hans motivation för uppfinningen låg i hans stora önskan om att hjälpa till att förse folk med mat när det var matbrist i perioden efter andra världskriget.

Femtio år senare har våra snabbnudlar blivit en del av vardagslivet för folk världen över. Och snabbnudelsindustrin som vi banade vägen för gör intåg på nya marknader med stor framgång.

Men Nissin Foods nöjde sig inte med att vila på lagrarna. År 1971 lanserade vi ännu en revolutionerande produkt: koppnudlar. Det är ett hopkok av soppa, smaksättare och nudlar – allt i en enda behållare som kan användas till förvaring, tillagning och servering.

Och i takt med att världen har blivit allt mer tekniskt avancerad, och samtidigt utvecklat nya behov och smaker, har Nissin hållit jämna steg. När NASA:s rymdfärja Endeavour for iväg den 11 mars 2008 fanns inte bara de sedvanliga vetenskapliga instrumenten ombord, utan även våra nya rymdportioner med udon, soba, yakitori, inari-zushi, shouga-inari-zushi och okonomiyaki. Dessa rymdlivsmedel utvecklades i ett samarbete mellan Nissin Foods och Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Nissin tog fram dessa nudelrätter för att hjälpa Japans Kibo-laboratorium och astronauterna att utföra sina vetenskapliga aktiviteter.

Indo Nissin Foods Limited, ett dotterbolag till Nissin Foods Holdings Co., Ltd., Japan, inkorporerades 1988 och har som syfte att utveckla varumärken som kommunicerar den hälsosamma smaken, tillfredsställelsen och nöjet med snabbnudlar, tillsammans med livsmedelssäkerhet och kundglädje. Det var länge sedan som vi blev pionjärer för snabbnudlar, men vi har siktet inställt på framtiden, och funderar på vad nästa produkt kommer att bli, och sedan nästa efter det, och så vidare …